راه اندازی خط تولید میوه خشک به عنوان یک کسب و کار ایده خوبی است. میوه خشک یکی از محصولات پرطرفدار در بین مصرفکنندگان است و باعث شده است که بازار آن رو به رشد باشد. بیشتر مردم به دنبال خوردن این محصولا به دلیل سلامتی بیشتری که دارند، هستند. همچنین، میوه های خشک نسبت به میوه های تازه دارای ماندگاری بیشتری هستند و می توانند به صورت اینترنتی یا در فروشگاه ها به راحتی فروخته شوند. در نتیجه، راه اندازی این کسب و کار می تواند برای شما سودآور باشد. اما برای موفقیت در این کسب و کار، شما نیاز به برنامه ریزی دقیق، بازاریابی مناسب و تولید محصول با کیفیت و قابل اعتماد دارید. در ادامه شما را برای صفر تا 100 راه اندازی این خط تولید و دستگاه های مورد نیاز برای خط تولید میوه خشک شده راهنمایی می کنیم.
انتخاب محصولات مناسب
برای راه اندازی خط تولید میوهی خشک، باید ابتدا نوع میوههایی که قصد تولید آنها را دارید شناسایی کنید. برای این منظور، میتوانید به بازار و علاقهمندیهای مشتریان خود توجه کنید و از پیشینه فروش محصولات مشابه استفاده کنید. همچنین، باید در نظر داشته باشید که انواع میوهها تفاوتهایی در خصوص مقدار شیرینی، اسیدیته، حجم آب و سایر ویژگیها دارند. برای انتخاب میوههای باکیفیت باید به موارد زیر توجه کنید:
1- تازگی و کیفیت میوه ها: یکی از مهمترین مواردی که باید برای انتخاب میوهها در نظر داشته باشید، تازگی و کیفیت آنها است. میوههایی که به تازگی مستقیما از سرِ زمین یا از بازار خریداری شدهاند، بهترین گزینه هستند.
2- میزان اسیدیته و شیرین بودن میوه: باید مطمئن شوید که میوههایی که انتخاب میکنید، شیرینی و اسیدیته مناسبی دارند. به طور کلی، میوههایی با شیرینی بالا و اسیدیته کمتر مناسب هستند.
3- مقاومت در برابر له شدن: میوههایی که در برابر له شدن مقاوم هستند، بهترین گزینه برای تولید میوه خشک می باشند.
4- قابلیت خشک شدن: برای تولید محصولات خشک، باید میوههایی را انتخاب کنید که قابلیت خشک شدن داشته باشند. برخی انواع میوهها برای تولید میوه خشک مناسب نیستند.
در نهایت، برای انتخاب میوههای با کیفیت برای راه انداختن این کسب و کار، میتوانید با فروشندگان محصولات کشاورزی و نیز تامین کنندگان مواد اولیه میوه خشک تماس بگیرید و نظرات آنها را درباره نوع و کیفیت میوههایی که قصد تولید آنها را دارید، بپرسید.
فرآیندهای پیشتولید
فرآیندهای پیشتولید در خط تولید میوه خشک شامل چند مرحله اصلی است که شامل شستشو، خشک کردن و قطعه قطعه کردن میوهها میباشد.
1- شستشو: یکی از فرآیندهای مهم قبل از ورود میوه به خط تولید میوه خشک، شستشوی میوه هاست. این فرآیند به منظور حذف آلودگیها، باکتریها و سایر ذرات زائد از روی میوه انجام میشود. بهتر است از آب شیرین برای شستشوی میوه ها استفاده شود.
2- خشک کردن: بعد از شستشو، میوه ها باید خشک شوند. در این مرحله، از دستگاههای خشک کننده استفاده میشود. این دستگاهها با استفاده از هوای گرم و خشک، آب موجود در میوهها را تبخیر میکنند.
3- قطعه قطعه کردن: پس از خشک شدن، میوه ها باید به قطعات کوچک تقسیم شوند. در این مرحله از دستگاههای قطعه کن (اسلایسر) استفاده میشود. این دستگاهها با سرعت و دقت بالا، میوهها را به قطعات دلخواه تقسیم میکنند.
به طور کلی، فرآیندهای پیشتولید باید با دقت و به روشی منظم صورت گیرد تا بهبود کیفیت محصول و کاهش ضایعات احتمالی را به همراه داشته باشد.
انتخاب دستگاههای لازم برای تولید میوههای خشک و نحوه کارکرد آنها
اول: ضدعفونی و شستشوی میوه ها با استفاده از دستگاه بلانچر شست و شو
دوم: آبکشی میوه ها با بهره گیری از نوار استیل آبکشی
سوم:جداسازی میوه های سالم از ناسالم با استفاده از دستگاه سورتینگ میوه
چهارم: جدا کردن هسته از میوه های هسته دار از طریق استفاده از دستگاه هسته گیر میوه
پنجم: قطعه قطعه کردن و برش میوه ها با دستگاه اسلایسر میوه
ششم: خشک کردن نهایی میوه ها با استفاده از دستگاه خشک کن
برخی دستگاه های دیگر نیز بصورت جانبی برای راه اندازی هر خط تولیدی مورد نیاز هستند، برای آشنایی کامل با این دستگاهها پیشنهاد می کنیم به صفحه خرید دستگاه های لازم برای خط تولید میوه خشک مراجعه کنید.
فرآیند خشک کردن میوه ها
فرآیند خشک کردن میوهها به کمک دستگاه خشک کن، در چند مرحله انجام میشود. در ابتدا میوهها باید شسته و پوست آنها گرفته شود. سپس میوهها را به قطعاتی با ضخامت حدود ۵ میلی متر تقسیم میکنیم و در صورت نیاز، هستههای آن را نیز از داخل آن حذف میکنیم.
نحوه خشک کردن به دو صورت عمودی و افقی انجام میشود. در خشک کردن عمودی، میوهها را در صفحات خشک کن قرار میدهیم که در بالای همدیگر قرار دارند و هوای گرم و خشک از پایین به سمت بالا جریان دارد. در خشک کردن افقی، میوهها را روی صفحات خشک کن قرار میدهیم که در کنار هم قرار دارند و هوای گرم و خشک از پشت صفحات به سمت جلو جریان دارد.
برای این کار نیاز است تا دما و رطوبت هوا در دستگاه تنظیم شود. دمای مناسب برای خشک کردن میوهها بین ۵۰-۶۰ درجه سانتیگراد و رطوبت هوای خشک کن بین ۵۰-۶۰ درصد است. زمان لازم برای خشک کردن میوهها با توجه به نوع میوه و ضخامت برش آن متفاوت است و ممکن است به مدت چند ساعت یا حتی چند روز طول بکشد.
نحوه بستهبندی و انتخاب نوع بستهبندی مناسب برای حفظ کیفیت محصول
بستهبندی میوههای خشک شده، برای حفظ کیفیت و طول عمر آنها بسیار مهم است. در این رابطه، نوع بستهبندی مناسب باید به گونهای باشد که از رطوبت و هوای محیط جلوگیری کند.
پلاستیکهایی مانند پلیاتیلن، پلی پروپیلن، پلیآمید و … است و به دلیل مقاومت و انعطاف پذیری بالایی که دارند، برای بستهبندی میوههای خشک بسیار مناسب هستند.
همچنین میتوانید از بستهبندیهای فلزی، شیشهای و کاغذی نیز برای بستهبندی میوههای خشک استفاده کنید. با این حال، باید به این نکته توجه داشت که این نوع بستهبندیها نسبت به پلاستیک، قابلیت جلوگیری از رطوبت کمتری دارند.
در هنگام بستهبندی میوه خشکشده، بهتر است از بستهبندیهای دو لایه یا چند لایه استفاده کرد تا از ورود رطوبت به داخل بستهبندی جلوگیری شود. همچنین بهتر است بستهبندی محصولات را در دمای مناسب و در محیط خشک و خنک نگهداری کنید.
در نهایت، برای حفظ کیفیت و طول عمر میوههای خشک شده، بهتر است حداکثر زمان ممکن بین تولید و بستهبندی آنها را کوتاه کنید.
در خط تولید باید از دستگاه بسته بندی صنعتی برای میوه خشک استفاده نمایید.
نحوه بازاریابی و فروش محصولات خشک
بازاریابی و فروش محصولات میوه خشک، به دلیل رقابت بالا در این صنعت، بسیار چالش برانگیز است. برای بازاریابی این محصولات، شما میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
1- تبلیغات تجاری: میتوانید با انتشار تبلیغات در رسانههای مختلف همچون روزنامه، مجلات، تلویزیون، اینستاگرام، توییتر و …، نام و برند محصول خود را در دسترس مخاطبان قرار دهید.
2- ارائه نمونه رایگان: برای جذب مشتریان جدید، میتوانید از یک پیشنهاد نمونه رایگان برای محصولات خود استفاده کنید. این روش میتواند مخاطبان شما را از کیفیت محصول مطمئن سازد و با توجه به رضایتشان، از محصولات شما خریداری کنند.
3- بازاریابی محصولات در شبکههای اجتماعی: شما میتوانید از شبکههای اجتماعی استفاده کنید تا برند و محصولات خود را به شکلی جذاب به نمایش بگذارید.
4- همکاری با فروشگاههای زنجیرهای: همکاری با فروشگاههای زنجیرهای میتواند برای شما فرصتی مناسب برای فروش محصولات باشد. با همکاری با چندین فروشگاه، میتوانید محصولات خود را در دسترس مخاطبان بیشتری قرار دهید.
5- تخفیفهای ویژه: برای جذب مشتری جدید و همچنین حفظ مشتریان قدیمی، میتوانید از تخفیفهای ویژه در قیمت محصولات خود استفاده کنید. این روش میتواند تاثیر بسزایی در خریداری محصولات شما داشته باشد.
6- تبلیغات مستقیم: میتوانید با پخش بروشور و پوسترهای تبلیغاتی، نام و برند خود را به مخاطبان منتقل کنید و به صورت مستقیم از آنها خرید انجام دهید.
7- ایجاد سایت فروشگاهی: با ساخت یک وبسایت فروشگاهی، شما میتوانید محصولات خود را بصورت آنلاین به فروش برسانید.
استانداردها و مقررات مورد نیاز برای تولید محصولات خشک و رعایت دستورالعملهای بهداشتی
برای راه اندازی خط تولید میوه خشک برخی از استانداردها و مقررات را باید در نظر بگیرید. در ادامه برخی از این استانداردها را به شما معرفی می کنیم.
1- استاندارد HACCP:
این استاندارد جهت ارائه یک سیستم مدیریت بهداشتی و ایمنی مواد غذایی توسط سازمان غذا و دارو در نظر گرفته شده است.
2- ISO 22000:
این استاندارد به منظور تضمین ایمنی مواد غذایی و رعایت بهداشت در فرآیند تولید، بستهبندی و توزیع محصولات غذایی وارد میشود.
3- استاندارد GMP:
این استاندارد برای تضمین کیفیت و ایمنی مواد مورد استفاده در تولید محصولات خشک، پذیرفته میشود.
4- استاندارد FSSC 22000:
این استاندارد جهت تضمین کیفیت و ایمنی محصولات غذایی در سطح جهانی پذیرفته شده است.
علاوه بر این، تولیدکنندگان محصولات خشک باید به دستورالعملهای بهداشتی زیر توجه کنند:
1- رعایت شرایط نگهداری مواد اولیه و تجهیزات تولید
2- استفاده از مواد اولیه با کیفیت مناسب و مجوز رسمی
3- انجام بازرسیهای کیفیت در هر مرحله از فرآیند تولید
4- استفاده از دستکش و لباس مخصوص تولید در کارگاههای تولید
5- رعایت شرایط بهداشتی در فضای کارگاه و دفتر
6- رعایت شرایط نگهداری و حمل و نقل محصولات خشک